Lägga tak på egen hand

Snickra Är du på väg att bygga ett nytt hus eller sommarstuga behöver givetvis huset ett tak. Äger du ett äldre hus blir taket slitet efter många år. Då bör du byta ut det gamla mot ett nytt, annars kan det regna in och fukt och mögel bildas på vinden. I denna artikel kommer lite tips på vad du bör tänka på om du ska lägga tak själv. Den bästa årstiden att byta eller lägga tak är på våren och sommaren, när det är varmt ute.

Innan du lägger nytt tak

Det går åt många olika material för att lägga tak genom tjänster hos takläggare göteborg. Tänk på att vara ute i god tid när du ska beställa dessa. Byggvaruhusen har vissa perioder när de har långa leveranstider, därför bör du kontakta det byggvaruhus du vill köpa materialet från i god tid. Kanske någon från företaget kommer hem till dig för att räkna ut hur många kvadratmeter ditt tak är. Vet du själv exakta mått kan personalen hjälpa dig utifrån dina mått att få rätt mängd med takplattor. Beställ helst allt material du behöver på samma byggvaruhus, då kan du lätt kontakta dem om det fattas något eller om du har andra frågor.

Material du behöver

Byggvaruhus säljer ofta sitt material per löpmeter eller styckvis. När det gäller takpannorna kommer de hem till dig i pallar. Du behöver följande material: råspont, ett trämaterial som taket ska vila på. Takpapper är också viktigt, det är ett membranmaterial som ska skydda taket emellan råsponten du lagt dit först och själva takpannorna. Det behövs också läkt, ett slags trämaterial, det ska spikas över takpappen, som är det material som stödjer takpannorna.

När takmaterialet är på plats

När alla dessa material är på plats är det dags att lägga på takpannorna. Därefter ska vindskivorna på plats, ett trämaterial som monteras på husets gavlar för att skydda taket mot sidvind. Även stuprör och hängrännor ska på plats, för att regnet ska transporteras bort från taket och husets väggar. Slutligen behöver du använda spikar och plåt för binda samman alla ovanstående material.

Byggställning

Eftersom taket sitter högst upp på huset måste du ha en byggställning för att kunna klättra upp dit, och glöm inte att ha en säkerhetslina på dig. Lägg alla verktyg du behöver på byggställningen, då har du dessa inom räckhåll och behöver inte ta dig ner till marken i onödan. Du kan köpa en byggnadsställning på samma byggföretag där du köpte takmaterialet. Tycker du att det känns onödigt att köpa finns det byggnadsställningar att hyra, vilka företag som hyr ut dessa kan du smidigt googla på. Den säkerhetslina du har på dig fäster du på ett ställe som är extra hållbart på taket, vilket gärna kan vara runt skorstenen om du har en sådan. Glöm inte att ha på dig ordentliga arbetshandskar, det finns material som du annars kan skära dig på.

Posted on Categories Tak