När bör man inte genomgå tandblekning?

Tandblekning har blivit alltmer populärt. Det är inte så konstigt, med tanke på att nästan alla kändisar, modeller och influencers har blekta tänder – tandblekning bäst i test. En behandling kan fungera utmärkt för många patienter, men det finns även vissa risker och råd kring när man bör undvika en tandblekning. Nedan redogör vi för när du bör vänta med tandblekning.

Är tandblekning en säker behandling?
Att bleka tänderna är säkert så länge det sker på rätt sätt och under rätt förutsättningar. För att ta reda på om just du kan genomgå en behandling på ett tryggt sätt behöver du besöka en tandläkare för en undersökning. När du har genomgått en konsultation kan tandläkaren avgöra när och under vilka förutsättningar en tandblekning vore säker just för dig.

Vem bör inte bleka tänderna?
Under graviditet eller amning
Om du är gravid bör du inte bleka tänderna. Det beror på att man inte har tillräckligt med forskning som styrker att blekning inte påverkar fostret. För säkerhets skull bör du därför inte bleka tänderna under någon fas av graviditeten. Det är också otydligt vilken effekt behandlingen kan få på ammande barn. Därför bör du vänta med tandblekning tills du inte ammar längre.

Om du har karies
Du bör inte heller bleka tänderna om du har karies. Det beror på att blekmedlet kan orsaka stark tandvärk och intensiva ilningar som varar i flera dagar.

Om du har tandsten
Om du har tandsten eller plack bör du också vänta med tandblekning. Besök istället tandläkaren så att du kan få tänderna rengjorda ordentligt först. Annars riskerar du ett ojämnt resultat och ilningar.

Om du har skadade tänder eller emalj
Det är kanske självklart, men bör ändå nämnas att du inte ska bleka tänderna om du har skadade tänder. Det kan handla om oskyddade tandrötter, skador på emaljen eller andra typer av skador.

Om du har tunn emalj bör du också be din tandläkare undersöka om tandblekning är ett bra alternativ i ditt fall. Känslig emalj kan bland annat leda till starka ilningar efter behandlingen.

Om du är under 16 år
Du som är under 16 år bör också undvika tandblekning. Det beror på att pulpan ännu inte är färdigutvecklad. Tandblekning kan därför skapa stark irritation.

Slutord
De allra flesta kan bleka tänderna efter rätt förberedelser. Börja med att besöka tandläkaren för en konsultation och boka in en professionell rengöring. Om du har karies är det viktigt att först laga tänderna. Berätta för tandläkaren att du vill bleka tänderna, så att hen kan ge dig rätt rekommendationer. På så vis kan nästan alla få vackra, pärlvita tänder!